Dessewffy Marcell Check Out

Marcell, vagy ahogy köreinkben mindenki hívja, Marcika, az egyik itthonról hiányzó gördeszkás generáció oszlopos tagja. A deszkázásában az a legjobb, hogy amennyire hiányoznak az arcok az ő korosztályából, legalább annyira jól nyomja. Mintha benne csapódott volna le mindaz, ami a kétezres évek közepéről nem ragadt rá a hazai fiatal gördeszkásokra. Technikás, bevállalós, sem a szintektől sem pedig a korlátoktól nem riad meg és még a stílusa is egyedülállónak számít újabban, így egy üde színfolt az utánpótlásbeli fiatalok palettáján. Fogadjátok szeretettel rövid check out interjúját, amit a nemrég megjelenő Synergy-s partja apropóján készítettünk vele!
 
Mindenki tudja, hogy nagyon fiatal vagy, de azt nem is sejtik mennyi lehetsz. Kérlek mutatkozz be nekünk, mit érdemes rólad tudni?
Sziasztok! Dessewffy Marci vagyok, most lettem 17 éves és ez már a hatodik év, hogy gördeszkázom. Még 2010-ben álltam először deszkára, úgy gondolom, hogy azóta töretlen a lelkesedésem.
 
Kinek, vagy minek a hatására kezdtél el gördeszkázni?
2010 nyarán éppen evezős táborban voltam, ahol volt egy srác, akinek volt gördeszkája, amit én természetesen kipróbáltam és nagyon megtetszett. Ezután a következő találkozásom a gördeszkázással Szentendrén volt, ahol volt egy nagyon fasza kis skateshop, valamint egy nagyon jó brigád a helyi skateparkban, ahová el is kezdtem egyre rendszeresebben járkálni.
 
Akkor az evezés ezután ment a levesbe?
Igen-igen. Nagyon sok sportot kipróbáltam, de a gördeszkázásban találtam meg igazán önmagam.
 
Mit szóltak a szüleid ahhoz, hogy elkezdtél deszkázni az evezés rovására?
Először természetesen nem nagyon örültek, de aztán szerencsémre a későbbiekben mindenben támogattak és örültek neki, hogy valamit kitartóan csinálok.
 
Mennyit, kikkel és hol szoktál mostanában deszkázni?
Igazából teljesen változó. Sokmindenkivel, de Grabecz Ákosékkal és Domschitz Ferikéékkel nyomulok a legtöbbet. A kedvenc pályám az óbudai park, ami viszonylag csendes és nagyon jó a felépítése a talajozáshoz és a padkás trükkök gyakorlásához. Persze mindemellett streetelni is nagyon szeretek. Télen, ha éppen van rá lehetőség, akkor heti egyszer-kétszer deszkázom, nyáron pedig minden nap!
 
Street vagy park inkább?
Alap, hogy street, de sajnos nincsenek itthon olyan lehetőségek, hogy 0-24-ben streeten tudjak gyakorolni, de ettől függetlenül imádok az utcákon gurulni.
 
Szponzorokkal hogy állsz?
Jelenleg nincs, de támogatott az Ettemboro, amit ezúton is nagyon köszönök.
 
Hogy kerültél be a csapatba?
Sasvári Bercin keresztül, aki szintén szentendrei és sokat jártak le hozzá a srácok, aztán persze én is összespanoltam velük és jött, aminek jönnie kellett.
 
Mennyit forgattatok a Synergy-s részedhez?
Úgy gondolom, hogy viszonylag sokat. Volt, hogy minden hétvégén mentünk filmezni, de sajnos nem minden alkalommal zártuk a hetet felvételekkel. Ez részben azért is van, mert sok helyen problémákba ütköztünk, vagy éppen olyan helyszínekre mentünk, ami nekem nem feküdt annyira.
 
Mi volt az első trükk és mikor vettétek fel?
Az első trükköt, vagy inkább sorcit 2014 tavaszán vettük fel Nagyiccén, ami egy nosegrindból és egy nollie flip noseslide-ból állt. Egyébként akkor mentem el velük először filmezni.
 
Magadnak nézed a spotokat, esetleg jegyzed őket, vagy csak alkalmazkodsz a többiekhez?
Igyekszem alkalmazkodni, de ha találok valami kedvemre valót, akkor természetesen ráveszem a többieket is.
 
Melyik trükkel szenvedtél a legtöbbet?
Talán az utolsó bs 5050-vel. Rengeteget estem és sok időt töltöttünk el a spoton. Többször is rápróbáltam, az elején párszor beérkeztem, de mindig kicsúszott majd egyszer beadtam úgy, hogy belegurultam a fűbe, de a többiek unszoltak, hogy csináljam meg patentra. Nekem jó lett volna az első is, de annyira elfáradtam és elvesztettem a koncentrációt, hogy végül estem egy nagyot, majd összeszedtem magam és beadtam úgy, ahogy a videóban is látható.
 

 
Véletlenül szálltad át az utolsó törést, vagy tudatosan?
Alapból így szerettem volna, mert már a próbáknál éreztem, hogy nem fog lemenni az egész. A sebesség miatt nem jött volna ki úgy.
 
Vannak külföldi felvételek is a részedben, merrefelé tripeltetek?
Nem sok van, de ami nem Budapesten készült, az barcelonai, vagy bécsi felvétel.
 
Ezeken a helyeken kívül jártál még valamerre külföldön deszkázni?
Szlovákiába szoktam járni, van ott egy crew, akikkel nagyon jóban vagyok és őket megszoktam látogatni. Svédországban is jártam, de sajnos semmilyen felvétel nem készült ott.
 
Mondhatni, hogy ’klasszikus rocker stílusban’ hajtasz. Ez hogy jött, korábban is ezt érezted magadénak, vagy ez a gördeszkázás hatására ragadt rád?
Már azelőtt is ezeket a zenéket szerettem és ez nekem csak extra hype, hogy vannak ilyen stílusú profi deszkások is. Például Figgy, vagy Riley Hawk nagy kedvencem, de persze más beállítottságú deszkásokat is csípek. Ott van pl. Cody McEntire, vagy akár Auby Taylor.
 
Most, hogy a Synergy-korszak véget ért, mi vár rád?
Mindenképp szeretnék forgatni egy partot ebben az évben, talán ennyi.
 
Említetted, hogy nincs szponzorod. Hogyan kezeled ezt a dolgot? Mennyire fontos neked a támogatás? Álomszponzor?
Nem ez az elsődleges számomra, így álomszponzorom sincs. Nem ezért gördeszkázom, viszont azért segítene, ha nem kellene minden egyes alkalommal arra gondolnom, hogy ne érkezzek szarul a lapomba.
 
Mennyi deszkát törsz?
Egy évben körülbelül 20+ lapot eldeszkázom.
 
Van valami eltervezett trükköd, amit idén mindenképp szeretnél beadni?
Konkrét trükk nincs. Minél több korlátot szeretnék lecsúszni és minél változatosabb helyekre eljutni, körülbelül ennyi a tervem.
 
Versenyezni is szoktál, ráadásul általában egész jó eredményeket érsz el. Mennyire tartod fontosnak a versenyzést?
Én úgy állok hozzá, hogy nem az eredmény miatt megyek el egy versenyre, hanem abszolút a hangulat miatt. Ezt sajnos sokszor el is tudják rontani, de én mindig lelkesen állok oda, hogy egy jót deszkázzunk közösen.
 
Ilyen fiatalon, te mit gondolsz a magyar gördeszkázás helyzetéről?
Szerintem mindenképpen erőssége, hogy jó kis közösségek kezdenek kialakulni. Vannak jó ötletek is, de nagyon kevés a lehetőség a megvalósításukra és akkor diplomatikusan fogalmaztam.
 
Mit szoktál csinálni, amikor éppen nem gurulsz?
Természetesen suliba járok és tanulok, de sokat gitározom. Kasper Botival és Sasvári Bercivel szoktunk jammelgetni. Banda nincs, de nem is erőltetem ezt a témát. Majd kialakul.
 
Ha már említed a tanulást, mi leszel, ha nagy leszel?
Nincs konkrét tervem. Gazdasági tárgyaim vannak, talán ezen a vonalon indulok majd el, de mindenképp muszáj leszek valami polgári állást vállalni, hiszen gördeszkázásból azért sajnos itthon még nem lehet megélni. Ez is majd kialakul. Jó lenne a gördeszkázásban ilyen szinten bennemaradni.
 
+1
 
Mindig is érdekelt minket, hogy honnan jött a megrontó becenév?
Áh, már nem használom. Akik így ismertek meg, azok hívnak így. Semsei Balázséknak mesélgettem vicces sztorikat Szentendrén, olyanokat, amiknek tulajdonképpen nem is volt valóságalapja, de ők ezt komolyan vették és rámragasztották a becenevet.