Gördeszkázás az Olimpián?

A deszkás világ talán egyik legmegosztóbb témája napjainkban az olimpiai részvétel. Ugyan még egy kicsit korai állást foglalnunk, viszont ahhoz, hogy megfelelően mérlegelhessünk érdemes a lehető legtöbb információt begyűjteni. A következő interjút Franciaország olimpiai gördeszkás csapatának hivatalos edzőjével készítették, és azért hoztuk el nektek magyarul is, mert elsőként itt láthattuk közelebbről, hogy más országok hogyan szerveződnek és készülnek az ötkarikás játékokra. Szolgálhat ez példának, vagy ellenpéldának, a lényeg, hogy Tokyo 2020 egyre közelebb van, és valahol a saját felelősségünk tájékozódni a témáról. Az alábbi cikk a Free Skate Magben jelent meg, Arthur Derrien ült le beszélgetni  Mathias Tomerrel, a zseniális illusztrációkat pedig James Jarvis készítette.

Egy interjú a francia olimpiai gördeszkás válogatott edzőjével

Sokunknak a gördeszkázás olimpiai debütálása most még valami olyasmi, mint a másnaposság egy végigivott este után. Tudod, hogy nem igazán lehet már elkerülni, és valószínűleg igen kellemetlen lesz, de ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy ne tudhatnád befolyásolni épp mennyire lesz elviselhetetlen az a másnap reggel. Nem beszélve arról, hogy közben azzal is el kell tudnod számolni, amiket részegen művelsz.

A legtöbb piázós sztorival ellentétben, a 2020-as tokiói olimpián viszont úgy néz ki, hogy pont van egy haverod, aki mégis próbál megvédeni a teljes megszégyenüléstől. Ő ez esetben nem más, mint Mathias Tomer, aki már-már legendának számít Franciaországban, hiszen több mint 20 éve vezeti az ország egyik legjobb fedett skateparkját, a Cosanostrát. Mellette egyébként van még egy saját cége is, ahol Rémy Taveira és Oscar Candon is ott van a csapatban.

Tényleg tudunk még javítani azon hogy sül majd el ez az egész? Egyáltalán minek foglalkozzunk vele? Neki ez miért éri meg? És a gördeszkázásnak? Meg van őrülve?! Azért, hogy végre választ kaphassunk ezekre a kérdésekre leültünk Mathiasszal, a Francia Olimpiai Gördeszkás Válogatott frissen kinevezett edzőjével.

Kezdhetnénk azzal, hogy elmagyarázod mi lesz a szereped az olimpián?
Egyike vagyok a Francia Olimpiai Gördeszkás Válogatott három edzőjének. Morgan Fabre és Alexis Jauzion a másik kettő. Van még egy menedzserünk, Florent Balesta, aki felügyeli az egészet.

Hogy kaptad meg ezt az állást?
Szerintem a Cosanostra fejlesztései miatt, és mert 1999-óta oktatok deszkázást. Öt évvel ezelőtt segítettem egy francia gördeszkás suli kialakításában is, amit bejegyeztettünk a Francia Gördeszkás Szövetségnél.

Miből áll a gördeszka oktatás?
Nem arra tanítjuk a gyerekeket, hogy a legjobbak legyenek, hanem próbáljuk megszerettetni velük a deszkázást és megmutatjuk nekik, hogyan fejlődhetnek.

Miért van szükségük ehhez oktatásra?
Tizenöt-húsz évvel ezelőtt a szülők könnyebben hagyták a gyerekeiket szabadon az utcákon deszkázgatni. Manapság a nagyon fiatalon kezdő gördeszkás gyerekek szülei kissé több biztonságot szertnének. A legtöbb kiskölyöknek ez nem is igazán egy “tanóra”, hanem inkább egy lehetőség, hogy szabadon gyakorolhassanak a skateparkban, hiszen általában sokkal kisebbek, mint azok, akik egyébként hajtanak a pályán. Itt anélkül is deszkázhatnak, hogy a szüleik folyamatosan figyelnék őket. Persze vannak olyan gyerekek is, akik kifejezetten fejlődni akarnak és versenyekre járni. Elég vegyes.

Oké, de hogy lettél ebből a francia csapat edzője? Ki nevezett ki?
A menedzser, vagyis a vezető edző. Három edzőt választ és ő hozza a végső döntést arról is, hogy ki kerül a válogatottba. 2016 augusztusában tudta meg, hogy a gördeszkázás olimpiai sportág lesz és decemberre már meg is találta maga köré az embereket. Elég gyorsan zajlottak az események.

Még mindig nem igazán értem… Kinek kellett bemutatnia kiket nevezett ki? Őt ki választotta? Sosem hallottam még róla. Miért nem Jérémie Daclin a vezető edző, akit az egész deszkás ipar ismer és tisztel?
A Francia Ifjúsági és Sportminisztérium (Ministère De La Jeunesse et Des Sports) kérte fel, mert ő vezette a Francia Gördeszkás Szövetséget, ami már jóval az olimpiai bejelentés előtt létezett. A mai napig ez az egyetlen államilag elismert gördeszkás egyesület, emiatt irányítanak ők. Létezik még egy hivatalos Francia Görkorcsolya (és Gördeszka) Szövetség is, akiket akkoriban megkeresett a kormány, hogy mutassanak valakit aki képviselheti a gördeszkázást, de végül inkább rá esett választás. Rengeteget tett és tesz a gördeszkázás népszerűsítéséért Franciaországban.

Mint például?
Például megszervezte a Francia Országos Bajnokságot és megalapított a Francia Gördeszkás Iskolát.

Hmm…
Nem beszélve arról, hogy minden olyan képesítése megvan, amit az állam elvár.

Szóval az állam fizet titeket?
Nem igazán… A Francia Gördeszkás Szövetségtől kapunk finanszírozást, hogy az utakat fedezni tudjuk.

Akkor nem kaptok semmilyen fizetést?
Nem. Ha elvisszük a Francia Csapatot egy világbajnokságra, mint most Montreálban, akkor kapunk érte pénzt, de nem kapunk rendszeres fizetést. Például ha szervezünk egy ötnapos edzőtábort, vagy egy edzést egy kijelölt helyen akkor azért már fizetnek.

Várj egy percet… Edzőtábor? Miből áll egy ilyen?
Lényegében összehozzuk azokat a francia fiúkat és lányokat akik bekerülhetnek a válogatottba, hogy a deszkázás egy olyan részére fókuszáljanak, ami a versenyeken előfordulhat.

Például elmentek valahova, ahol egy csomó döntött korlát van és egy hétig csak azokon deszkáztok?
Igen, de azért okosan csináljuk. Mondjuk, ha van egy korlát a Street League barcelonai pályáján, amihez hasonló van az egyik skateparkban is itt Franciaországban akkor odamegyünk, mert olcsóbb és egyszerűbb megoldani. Ez nem ugyanaz, mint amit a deszkások amúgy is csinálnak? Gyakorolsz valamit egy spoton, hogy beadhasd majd egy másikon. Nem beszélve arról, hogy a versenyen lesz vagy 15 percük gyakorolni, ezer másik deszkás között.

Ez kicsit olyan, mint amikor ki akarsz gyúrni egy trükköt, mert tudod hogy hamar elküldhetnek a spotról, ahol majd rá akarsz próbálni… És miből áll az edzősködés, amit csináltok?
Segítünk a deszkásoknak kialakítani a meneteiket a versenyen figyelembe véve a képességeiket, a pályát, a zsűrit és az összes többi tényezőt.

Miért pont a zsűrit? Nem nekik kéne objektívnek lenniük? Miért számít, hogy ki a zsűri?
Néhány világversenyen olyan arcok zsűriznek, mint Pat Duffy. Tudod, hogy milyen a stílusuk, miken szeretnek deszkázni. Ez már adhat pár ötletet, hogy mit szeretnének majd a versenyzőktől látni.
Az is közrejátszik, hogy akik versenyeznek rengeteg trükköt tudnak és néha nehéz kiválasztaniuk a leghatásosabbat. Mi tárgyilagosabban látjuk a dolgokat ezért ebben sokat tudunk segíteni. “Lehet inkább ezt a trükköt kéne csinálnod, amit a gyakorlás alatt is láttam tőled, mert könnyebben tartod majd a sebességed és stílusosabban csinálod, mint a másikat.” Ilyenekben segítünk.
Persze nem robotokról beszélünk, úgyhogy ők döntik el mit akarnak csinálni. Nem mindig fogadják el amit mondunk, mert épp nem érzik azt a trükköt és ez teljesen rendben van. Nem a bábjaink a gördeszkások, akik parancsra deszkáznak, ez inkább ötletelés, hogy a legtöbbet hozhassák ki magukból.

Rendben, akkor nagyjából tudjuk milyen a felkészülés a versenyekre. Mi a helyzet az olimpiával? Mit tudunk most róla?
Mielőtt megválaszolnám a kérdést szeretnék még kicsit a francia helyzetről beszélni. Franciaországban a különböző sportokat a Francia Ifjúsági- és Sportminisztérium, tehát az állam szabályozza. Ez azt jelenti, hogy amikor egy sportág bekerült az olimpiára akkor különleges “státuszt” kaphat néhány a legjobb sportolói közül. Ezt Statut De Sportif De Haut Niveau”-nak hívják (lényegében egy kiemelt sportolói cím). Jár vele néhány pénzügyi és egészségügyi támogatás az államtól.

Milyen támogatásokról beszélünk?
A legfontosabb, hogy az állam biztosítja a rugalmas munkavállalást az olyan hozzájuk közeli cégekkel, mint a La Poste (a francia posta) vagy az EDF/GDF (francia gáz- és energiaszolgáltatók), hogy akkor se rúgjanak ki, ha a sport miatt rendszeresen utaznod kell. Lényegében bármilyen deszkás útra elmehetsz úgy, hogy a távollétedet fizetik, mintha szabadságon lennél, de nem kerül levonásra a szabadnapjaidból. Az állam fizeti a cégnek a távol töltött napjaid. Emellett még a nyugdíjadat is támogatják. Megteremtik az ideális körülményeket a versenyzéshez. Persze nem tart örökké ez a státusz, évente újra kell, hogy pályázz érte és csak indokolt esetben kapod meg.

Ki dönti el, hogy indokolt?
A vezetőedző. Ő terjeszti elő a jelölteket minden évben.

És mi alapján dönthet?
Saját maga szabja meg a kritériumokat, de beleszámítanak a nemzeti és nemzetközi helyezések is a különböző versenyeken.

Szóval senki olyan nem lehet a francia csapatban kiemelt státuszú sportoló, aki nem jár versenyekre?
Elméletileg lehetne, mert tőlünk jönnek a követelmények, de utána meg kellene magyaráznunk az államnak miért Lucas Puig a választottunk.
(A Francia Gördeszkás Válogatott: Robin Bolian, Aurélien Giraud, Vincent Milou, Joseph Garbaccio, Vincent Matheron, Tim Debauche, Noah Mahieu és Hugo Westrelin.)

Na jó, akkor végre megkérdezhetem: miért őket választottátok a válogatottba, amivel ez a kiemelt státusz járhat? Miért olyan arcokat látunk a listán, akik nincsenek ott a videókban és a magazinokban olyanok helyett, mint Lucas Puig, Flo Mirtain vagy Rémy Taveira?
Először is a gördeszkásoknak bele kellene egyezniük a részvételbe.

Megkérdeztétek Lucast? Vagy Flo Mirtaint? És Rémy Taveirát? Azt a válogatottat képzeld el!
Nem kérdeztük meg őket, de szerinted megfelelne nekik egyáltalán amit ajánlunk? Meg is kereshetném őket, Rémyt például már gyerekkora óta ismerem, a Cosanostra skateparkban nőtt fel. Lucas és Flo szintén részt vettek a Teenage Tour versenyeken (a Teenage Tour egy 18 év alattiaknak szóló versenysorozat volt, aminek köszönhetően tűnt fel a legtöbb nagy francia gördeszkás és jutott el Franciaországba pl. a Girl, Emerica vagy a Foundation csapat is). Tulajdonképpen innen vált ismertté először Lucas… Szerinted benne lennének? Részt vennének az összes selejtező versenyen? Még ha igen is, akkor tudnának megfelelően teljesíteni egy ilyen közegben? Tömegek előtt versenyezni és belandolni minden trükköt nem ugyanaz, mint egy videórészhez filmezni.

Akkor egy francia olimpiai csapat, akit az egész világ imád deszkázni látni, akikre igazán büszkék vagyunk egy lehetetlen elképzelés? Csak a győzelem a fontos?
Meg kell indokolnunk a választásaink a Francia Ifjúsági és Sportminisztériumnak és ők azt fogják csak nézni, hogy érmeket nyerhessünk a választottakkal. Szóval ja, ez arról kell, hogy szóljon.

De hiszen legtöbb embernek közülünk a deszkázás nem a győzelemről szól. Mi lenne ha átvernénk őket, és nem az érmekért mennénk? Helyette miénk lenne minden idők legstílusosabb csapata, tele francia legendákkal. Teljesen máshogy hatna…
Ott van mondjuk az USA olimpiai kosárlabdacsapata példának. A 80-as években az amerikaiakat nem érdekelte az olimpia és csak az egyetemi csapatokból küldtek kosarasokat. 1992-ben sikerült csak összeállítaniuk a legendás “Dream Teamet”, ami végre megfelelően tükrözte a sport jelentőségét az országban. Miért vállalta el Michael Jordan a ’92-es olimpiai szereplést? Mert ’84-ben már játszott az olimpián, csak akkor még senki sem ismerte. Valahogy így, fokozatosan jött össze a nagy “Dream Team”. Mielőtt elkezdünk közeledni a Flo és Rémy kaliberű arcokhoz, szeretnénk valami alapot kialakítani. Nem könnyű úgy bevonzani őket, hogy még mi sem próbáltuk ki ezt az egészet élesben. Nem mellesleg mivel csak egy éve létezünk és a Francia Ifjúsági- és Sportminisztérium külön olyan embereket kért, akik érmet nyerhetnek elég nehéz dolgunk lett volna alátámasztani, hogy miért is olyan arcokra esett a választásunk, akik egyáltalán nem is járnak versenyekre.

Értem, persze hogy nem mondhatjátok azt nekik, hogy azért választottuk ezt a Lucas gyereket, mert simán switch backside tailslideol mindent, és amúgy is csak most kezdtétek el kialakítani a helyzetet.
Azt is meg kell érteni, hogy összesen 20 deszkás kerülhet be a “street” versenyre az olimpián. Az négy fő minden kontinensről! Összesen négy gördeszkás képviselheti Európát az Olimpián.

Hogy kerül kiválasztásra ez a négy ember?
Úgy néz ki, hogy vagy az első négy európai helyezett lesz az majd egy Street League szerű selejtező versenyen valahol 2019-ben, vagy az első négy a World Cup Skateboarding (Gördeszkás Világkupa) rangsorán.
Még ha rá is tudnánk venni Rémyt, vagy Lucast akkor is egy évet kellene azzal tölteniük, hogy a WCS versenyeire járnak, hogy aztán bekerülhessenek a top 4-be, ami úgy hogy egész évben turnéznak a szponzoraikkal elég lehetetlennek néz ki. Lehet még azok akiket választottunk, például Aurélien Giraud, aki rendszeresen jár versenyekre, sem jutnak majd be. Egész Európa tudja, hogy így fog eldőlni ki kerül be, és úgy ahogy mi is, próbálja mindenki kitalálni hogy érdemes nekilátni a felkészülésnek.
Még mindig csak próbálgatjuk mi az ami működhet. Azokkal az arcokkal kezdtünk el dolgozni akik már egy ideje ott vannak a WCS versenyeken. Ez tűnt a legracionálisabb döntésnek a helyzetünkben, de ugyanakkor nem jelenti azt, hogy ne vennénk a keretbe bárki mást is. Ha valaki, aki ígéretes, de nem szokott versenyezni felkeres bennünket és hajlandó legalább egy évet erre áldozni, mi benne leszünk.

Lesz egy poolos kategória is a Vans Park Series alapján igaz?
Elvileg igen…Épp ezért küzd a Skatepark of Tampa csapata, Neal Hendrix és még páran az Olimpiai Bizottságnál. Az történt, hogy amikor a Bizottság bejelentette, hogy szeretnék a gördeszkázást a FIRS (egy korcsolyaszövetség) egyből jelentkezett kitalálni, hogy mi hogyan legyen. Ez az ami ellen ők, az igazi gördeszkások kiálltak. Azért harcolnak, hogy rendesen kerüljön bemutatásra a gördeszkázás, nehogy szlalomoznunk kelljen, vagy valami. Nem volt egyszerű, vagy 3 évig tartott mire meggyőzték az Olimpiai Bizottságot a szervezésről. Nem akarták, hogy az legyen, mint a snowboardnál, ahol a síszövetség dirigál.

Szerinted akkor az olyan versenyek, mint a Street League vagy a Vans Park Series megfelelően mutatják be a gördeszkázást? Nem tudom megállni, de én egy olyan világról álmodom, ahol egy Dime Glory Challenge van az Olimpián.
Persze nem minden szempontból tökéletesek, de már ezeket a formátumokat is rettenetesen nehéz volt elfogadtatni. Minden deszkás találhat pár lépcsőt és egy korlátot a városában. A verseny tükrözi azokat az elemeket, amiken valóban deszkázunk. A Vans Park Series is hasonló abban a tekintetben, hogy nem brutál mély poolokat építenek, hanem nagyjából hasonló méretezésűt, mint amit a skateparkokban is találunk. Ez nem a mega-ramp, könnyebben elérhető, így az egyes országok is egyszerűen találnak jó ridereket.

Más országok is készülnek már az Olimpiára mint ti?
Persze! Spanyolországban Alain Goikoetxea vezeti az egészet, Németországban pedig Jan Kliewer van rajta. Lassan minden európai ország kezdi felvenni a fonalat. Franciaországban nem volt nehéz, mivel már létezett egy szövetség. Máshol vagy nincs semmi, vagy ami van is valami longboard klub és kezdhetik elölről.

A deszkázáson kívül más tényező is számít amikor a csapatot válogatjátok össze? Például ha valaki minden versenyen nagyot megy de közben rengeteg füvet szív lehet, hogy kevésbé választanátok?
Nem, csak vállalniuk kell ezeknek a dolgoknak a következményeit. Mindenki tudja, hogy nem szívhatnak, úgyhogy elég egyszerű a dolog. Az igazat megvallva emiatt nem aggódom. Ami inkább problémásak, azok a hétköznapi gyógyszerek amiket mondjuk asztmára, vagy sima fájdalomcsillapításra szedhetnek. Annyira szigorúak és olyan hosszú a tiltott hatóanyagok listája, hogy szinte lehetetlen, hogy ne csússzon be valami. Nehéz elképzelnem, hogy egy deszkás végignézzen minden kenőcsöt, ha épp kimegy a bokája. Van olyan vény nélküli köptető is amivel elkaphatnak! Nem aggódom a fű miatt. Tudják, hogy nem lehet, viszont a többi dolognál nagyon kell figyelni.

Lesz bármilyen sztenderdizált öltözet, amit a deszkásoknak viselniük kell a versenyeken?
Olyan lesz mint a tenisznél, ahol a versenyzők megválogathatnak mindent, ami hathat a teljesítményükre. Ez természetesen a deszka és a cipő, de valószínűleg a teljes öltözetük is. Persze a megnyitón az országuk hivatalos formaruháját kell majd viselniük.

Szóval mindenki hordhatja majd a szponzorai ruháit?
Igen, ameddig nincs az egész betakarva logókkal, csak egyszerűen van feltüntetve.

Akkor nem lesz minden tele óriás energiaital márkajelzésekkel, mint azokon a versenyeken ahonnan a formátum származik…érdekes.
Feltüntethetik a szponzoraikat, de nem lesz egy Tour de France az biztos. Ja, és amit még érdemes megemlíteni, hogy úgy néz ki sisakot sem kell majd viselniük.

Hogyan fogják zsűrizni ezeket a versenyeket. Úgy mint az SLS, vagy VPS eseményeken?
Igen, valahogy úgy. A lényeg, hogy a kritériumok legyenek tiszták és átláthatóak a résztvevő deszkások és a nézők számára egyaránt. Az a célja mindenkinek, aki épp az Olimpiai Bizottsággal tárgyal (Skatepark of Tampa, stb.), hogy a világ eldugottabb pontjain is ha egy kisgyerek belenéz a közvetítésbe, akkor értse, hogy mi történik, elérhetőnek és elvezhetőnek tartsa amit csinálunk. Ezért is van, hogy magasság, technika, nehézség, stílus és kockázat alapján zsűriznek.

A stílus érdekes kritérium ebben a kontextusban…
Hát igen, nem egyszerű kérdés. Mit is nézel amikor a stílust pontozod? Tudjuk, hogy pl. Rémy Taveira és Lucas Puig stílusa teljesen más, mégis ugyanúgy jó stílusú deszkásnak tartjuk őket. Képzeld el mi lenne ha a stílus a pontjaid 40%-át adná. Egy csomó időt amit a trainingre fordítunk a “stílus javításával” kéne töltenünk.

Hogy tanítod meg őket, hogy jobb legyen a stílusuk? Leülteted őket egy székbe és JB Gillet részeket nézetsz velük?
Valami olyasmit csinálunk most is. Tanítod őket. Ott van Aurélien Giraud, aki bármilyen trükköt be tud adni, mi pedig megtanítjuk, hogy hol a legjobb az a bizonyos trükk, megmutatjuk az eredetét és néhány emlékezetesebb felvételt róla, hogy láthassa hogy lehet még beadni, stb. Persze ezt sem erőszakkal csináljuk, hogy ülj le, nézd végig és másold le amit látsz!

Hezitáltál egy kicsit mielőtt elváltad ezt a szerepet?
Nem, egy kicsit sem, mivel egy skateparknak dolgozom, és tudom, hogy ez hosszabb távon jót tesz majd a gördeszkázásnak. Így, hogy a deszkázás az Olimpia része mondjuk a Street League formátummal, ha egy önkormányzat egy csomó pénzt szórna el előregyártott gagyi skatepark elemekre akkor a francia szövetség közbeléphet, hogy “nem, ez nem az amire a gördeszkásoknak szüksége van” egy olimpiai skateparkot felhozva bizonyítékul. A másik, hogy a gördeszkázás olimpiai sport, a rollerezés nem. Egyszerűbb lesz elmagyarázni, hogy külön  parkokra van szükségünk. Az, hogy a BMX is olimpiai sportág lesz a legnagyobb szerencsénk, hiszen egy BMX pálya teljesen más, mint egy gördeszkapálya, így többé nem csinálhatnak vegyes megoldásokat.

Értem, hogy lehet jobb a skateparkoknak, de mi a helyzet a street spotokkal? Például ha a városvezetés még mindig le akarná bontani a lyoni Hôtel De Ville spotot és mi az előbb elhangzottakkal érvelnénk, akkor mondhatnák, hogy jó ezt lebontjuk, de építünk nektek egy jó Street League pályát helyette?
Egyáltalán nem, sőt az ellentéte. Érvelhetnénk a hely megtartása mellett azzal, hogy pontosan olyan, mint a skateparkok. Ezért jó, hogy ezek a parkok az utcákat másolják.

De azok csak másolatok. Ha azt akarjuk, hogy a deszkázás maradjon az utcákon, nem azt kéne bemutatnunk ami ott történik? Azok akik elzavarnak minket egy spotról könnyen mondhatják, hogy azokon a hivatalos pályákon kell deszkáznunk, nem pedig az utcán.
Nem hiszem, hogy az Olimpia sokkal károsabb lesz a streetelésre, mint mondjuk egy nagy videórész ami után csak úgy özönleni kezdenek a deszkások egy adott spotra. Nézd meg Barcelonát: nem kellett az Olimpia, hogy romoljon ott a helyzet. Rengeteg deszkás érkezett, elárasztva a spotokat, ahonnan elkerülhetetlenül egyre többször küldenek el. Deszkáztam ott a 90-es évek elején és hidd el, nem ártott volna a városnak ha nem mindenki ott filmezte volna a teljes részét. Plusz, ha valaki az Olimpián látja először a deszkázást, valószínűleg egy skateparkban kezdi majd és kevesebb kezdő lesz a street spotokon.

Biztos, hogy jó az nekünk? Streeten deszkázni egy csomó mindenre megtanít, amit a skateparkban nem tanulhatsz meg.
Szerintem egy pályán megtanulni az alapokat jó dolog, aztán mehetnek a dolgok streeten. A szülők is nyugodtabbak, ha a gyerekek egy kicsit szervezettebb környezetben kezdenek neki valaminek. Nézd meg azokat akiket korábban emlegettünk: Lucas és Rémy is skateparkokban nőttek fel.

Rémy tényleg a pályátokon kezdett el deszkázni, de Lucas nem a toulousei Place Occitane spoton kezdte? Lehet rosszul tudom…
De igen, viszont a Teenage Tour után lett ismert, amit a Cosanostra Skateparkban tartottak…

Hmm…
Igazából minden nagy deszkás egy skateparkban gyúrja ki a trükkjeit, amiket aztán az utcára visz. Ha ezt már gyerekként kezdik, gyorsabban fejlődnek.

Nem féltétlenül a trükkökre gondoltam, hanem inkább azokra a dolgokra amiket akarva-akaratlanul megtanulsz, ha streetelsz. Az ott töltött idő alatt annyi féle emberrel kell osztoznod a környezeteden, hogy egy csomó olyan dolgot láthatsz (és tanulhatsz), amiket egy zárt pályán nem.
Persze, de attól hogy egy skateparkban kezdesz deszkázni, nem jelenti azt, hogy ne láthatnád és élhetnéd át ugyanezeket a dolgokat ha utána kimész az utcára hajtani. Ez pont az amit Rémy csinált: ki akarta próbálni a trükkjeit igazi spotokon, úgyhogy odament és alkalmazkodott az ottani körülményekhez. Ahhoz, hogy beadj valamit egy igazi spoton meg kell értened a “spot szabályait” (figyelned kell az autókra, a gyalogosokra, törésekre a járdán, és egy egy csomó másra) és ilyenkor fejlődsz igazán. Nem kellett kézen fognom és kirángatnom a pályáról, és ez így van mindenkivel. Ha valaki esetleg mégse akarná otthagyni a skateparkot az persze az ő veszteségük. Sosem fogják átélni milyen egy igazán egyedi spoton beadni valami újat.

Miért döntött úgy az Olimpiai Bizottság, hogy a gördeszkázás a 2020-as Tokyo Olimpia része lehet?

Szerintem azért, mert releváns és elérhetik vele a fiatal generációt is. A kalapácsvetés király, de egy olyan dolog, amit hajnali 3-kor mutatnak mert nem igazán élvezhető nézőként. Egy Street League formátumú verseny még egy laikusnak is izgalmas lehet és sokan fogják nézni.
Ami szintén fontos, hogy a deszkázás egy olyan dolog amit szinte bárhol, bármikor, bárkivel csinálhatsz. A kalapácsvetést csak ritkán tudnád gyakorolni, mivel azt a sportot csak szigorú körülmények között lehet űzni. Emiatt adják fel olyan sokan a hagyományos sportokat a 16 év körüliek közül, mert a suli, a munka, stb. mellett nagyon nehéz beilleszteni őket a rutinjukba. A deszkásoknak nincs ilyen gondjuk, ezért vannak olyan sokan akik egész életükben nyomják. Az Olimpiai Bizottságnak pont az az érdeke, hogy az emberek egész életükben sportoljanak és emiatt vált számukra olyan izgalmassá a deszkázás. Azt szeretnék, hogy az emberek az életük végéig aktívak legyenek. Az Olimpiák eredeti célja amúgy is az volt, hogy folyamatosan mozgásban tartsanak mindenkit, hogy ha bármilyen háború jönne akkor egészségesek és erősek legyenek.

Van bármi olyasmi ami aggaszt téged az egésszel kapcsolatban?
Először is emlékezzünk arra, hogy az Olimpia összesen 15 napig tart és csak 4 évente rendezik meg. A gördeszkás számok kb. 3 óráig fognak tartani abból a 15 napból. Szóval nem, nem igazán aggaszt… Rengeteg versenyt láttunk már jönni és menni, volt ami kiakasztott embereket, volt ami nem, de a gördeszkázás most nagyon erős pillanatát éli. Emlékszel, amikor először megjelent az X-Games? Mindenki meg volt győződve arról, hogy megöli a deszkázást. Voltak deszkás videojátékok, vagy épp TV műsorok éveken át. Ez csak 3 óra 4 évente.

Szóval szerinted, azt leszámítva, hogy több pénz kerül a deszkázásba, nem fog semmit sem megváltoztatni.
Így van… Franciaországban néhány deszkás kaphat majd versenysportolói státuszt, amit említettem, és lesznek korrekt hivatkozásai pontjaink a skateparkok építéséhez is. Bármikor előhúzhatjuk az Olimpia kártyát ha tárgyalnunk kell valakikkel. A kívülállók felé ez legitimitást ad.
Az atlétika és a futás valami hasonlón ment át egyébként. Van egy film, a Free To Run, amiben láthatod, hogy az 50-es években megállították az embereket ha futottak, mert gyanús volt és azt hitték valami elől menekülnek. Nem mehettél el csak futni egyet a Central Parkba munka után, lányként meg pláne nem.

Látom a párhuzamot. Van még valami amit hozzátennél?
Csak annyit, hogy ha szlalomoznunk kéne vagy csak mega-ramp lenne az Olimpián most nem beszélnénk. Jó emberek vezetik az egész mozgalmat, és már az, hogy street és poolos versenyekről beszélünk egy nagy lépés a helyes irányba. És ha bárki aggódik még akkor gondoljon arra, hogy az, hogy egy 3 órás gördeszkaversenyt élőben közvetítsenek, annak elég kicsi az esélye. Franciaországban még a női focit se mindig mutatják, és egészen biztos vagyok, hogy az feljebb van a listán, mint a gördeszkázás.

Emiatt is gondolod, hogy a hatása egészen minimális lesz a kultúránkra…
Igen, és bárilyen összhatása is van, az biztos, hogy a skateparkok és a gördeszkások lehetséges támogatásának előnyei sokkal jelentősebbek mint az esetleges hátrányai. Teljesen olyan az egész, mint amikor az emberek fújoltak a Teenage Tourra. Szétszedtek mert támogattam. Utólag elnézve viszont jó látni, hogy mennyi kiváló francia deszkást köszönhetünk annak egésznek…Lucas Puig, a Hélas-os Steph Khou, Flo Mirtain, Rémy Taveira, Joseph Biais és még sokan mások. Biztos vagyok benne, hogy az Olimpia rengeteg lehetőséget teremt majd számunkra, csak vigyáznunk kell, hogy végig hűek maradjunk az értékeinkhez.

Az eredeti cikk: Free Skate Mag