HAMM3R! Érkezik a Hammertime 3 – interjú Hajnal Ádámmal

Augusztus ötödikén, szombaton egy versennyel egybekötött premieren mutatják be a Szombathely környéki srácok legújabb nagyfilmjüket, a Hammertime 3-at. Ennek kapcsán ültünk le egy tartalmas beszélgetés erejéig a film készítőjével, Hajnal Ádámmal.

 
Ez ugye már a harmadik felvonása lesz a Hammertime-nak, így mondhatni már egy sorozatról beszélünk. A 2000-es években felnőtt magyar deszkásgenerációnak vélhetően egyáltalán nem ismeretlenek a filmjeid, viszont segíts kicsit képbe rázni az új arcokat, mesélj egy kicsit a projektről!
 
Lényegében Szombathely, Sárvár és Vasvár környéki srácokkal kezdtünk neki anno a filmezésnek, a legújabb felvonás középpontjában pedig Mihályfi Dávid fog állni. Most végeztem a részével, tömör, de ütős anyag lett. Fehér Atinak is jutott saját szett, közös partom van Milánnal, Gál Attilának Subival, és van két vegyes friends rész, amiben Kazal, Plutonium Bananasok, Skera, Dóri, Póki stb. lesznek.
Az elmúlt évek során tettem félre felvételeket, valakinek szerintem meglepetés is lesz, ha meglátja magát, de remélem nem sértődik meg senki!
 

 
Kizárólag a te operatőri munkádból áll össze a film?
 
Azt mondanám, hogy 98%-ban igen. Subinak például nagyon sokat segít a Milán (Karl Hammer) mert neki is megszületett a gyereke és a babák miatt nehezen tudtuk összehozni a sessionöket. De azért igyekeztem csak az én felvételeimből dolgozni. Csak nehéz összelogisztikázni, kicsit szétszórodott, illetve felnőtt a brigád és sok esetben mások a prioritások. Régóta tologatjuk ezt az utolsó filmet.
 
Ejha, szóval akkor nem lesz több Hammertime?
 
Szerintem nem, legalábbis nagyon úgy néz ki. Az a baj, hogy nem lehet már úgy menedzselni mint régen. Akkor cask a deszka volt mindenkinek. Ráadásul úgy gondolom, hogy mi alapból későn kezdtük ezt a teames filmezős dolgot. Az első filmet akkor csináltam, amikor már kiléptem a felnőtt életbe és elkezdtem melózni. Később jött a fősuli is és teljesen elvitte az időmet.
 
Mikor is jött ki az első rész?
 
Kereken tíz éve! Azért is döntöttük el fél, vagy háromnegyed éve, hogy megcsináljuk a hármat, mert ez az évforduló egy nagyon jó apropónak bizonyul.
A második rész egyébként 2009-ben jelent meg, azóta pedig csak gyűlnek az anyagok.
 
De azért azóta gondolom már szelektáltátok a nagyrészét.
 
Hát ez úgy volt, hogy 2009-ben eladtam az SD kamerámat és váltottam HD-ra. 2010-ben kezdtem el melózni az új formátummal. Akkor csináltam is a XAFT-ra egy lassításos kisfilmet, amivel el is hoztuk a különdíjat és akkor utána elkezdtük gyűjtögetni a felvételeket. Akkor még Fehér Ati is Szombathelyen lakott és sokat nyomult velünk. Róla is lesz egyébként elég sok anyag a filmben, ahogy mondtam, Mihin kívül neki lesz még külön része.
 
Kicsit videómagazinosra vettem a szerkesztését a H3-nak. Lesznek benne montázsok, amiket keretes szerkezetben körbevesz a két full part. Szeretném pörgősre csinálni egyébként, úgyhogy a hosszával is igyekeztem úgy gazdálkodni.
 
Ezt kicsit sajnálattal hallom, én személy szerint hiányolom a klasszikus, sok partból összeálló, több évig készülő nagyfilmeket.
 
Sajnos nem mindenkinek jönne ki egy kerek part. Nekem is jött gyerek, Subinak is, két másik srácnak is úton van, mellette karriert kezdtünk el építeni. Tehát ahhoz képest, ahogy belekezdtünk nagyon átalakult a brigád. Kipogyogtak emberek, jöttek újak, például Mihi is, akivel nem olyan régóta kezdtünk el többet együtt mozogni. Viszont lesznek ugye a filmben hét éves felvételek is, így tulajdonképpen egy egész korszakot dokumentál és zár le majd.
 
Honnan jött egyébként a Hammertime név? Van valami sztori mögötte?
 
Egyfelöl csóró deszkások lévén mindig volt nálunk egy kalapács, de aztán az is lehet, hogy a Kazaltól jött, már nem is tudom. Csípem egyébként az oldschool hiphopot is, így akár MC Hammer révén is kialakulhatott, meg persze ott van a deszkás szleng, amikor egymás után dobálják a durva trükköket “hammereket”, ezt Tüű Zsombitól hallottam. Ezek mixéből állt össze. Csak simán jól hangzott, igazából a címekkel mindig hadilábon állok.
 
Hol forgott a film?
 
Igazából szinte csak Magyarországon. Szombathely-Vasvár-Sárvár-Budapest vonal. Erre most nagyon nem feszültünk rá, nem úgy mint a második résznél, akkor azért szerettünk volna bizonyítani nem csak magunknak. Most viszont tök kényelmesen, ahogy jöttek úgy vettük fel a trükköket mindenféle komolyabb tervezés nélkül.
 
A filmes karrier a gördeszkázásból adódóan jött, vagy alapból ezzel szerettél volna foglalkozni?
 
Videós középsuliba jártam és egyébként pont akkor kezdtem el deszkázni is, amikor oda felvettek, úgyhogy ez a két dolog nálam kéz a kézben jártak.
Igazából a mostani, budapesti munkáimat köszönhetem a gördeszkás filmeknek. Mondhatni, hogy Galkó Máté közbenjárásával sikerült beindítani a karrieremet, hiszen neki köszönhetően filmezhettem Ed Templetont, amit az Offline is betámogatott, ami végül annyira tetszett nekik, hogy el is kezdtem dolgozni náluk. Utána jött a HVG Dezső András révén, úgyhogy nagyon sokat köszönhetek nekik.
 
És most mivel foglalkozol pontosan?
 
Szabadúszóként van jónéhány videóklippes projektem, de hivatalosan a K&H bank egy videóstúdiójának vagyok a vezetője.
 
Banknak? Ezt hogyan kell elképzelni?
 
Tulajdonképpen a saját marketinges/rendezvényes/belső promóciós anyagainkat rögzítjük és szerkesztjük. Ez pénzben sokkal jobban megéri a banknak, mint kiadni külsős cégeknek. Persze a tévés reklámok természetesen nem hozzánk tartoznak.
 
Gondolom akkor eszközöket tudsz segítségül hívni a stúdióból a gördeszkás projektekhez is?
 
A promót, azt a benti cuccokkal vettem fel. Sikerült egy nagyobb felbontású kamerát kihozni, amivel ugye a Mihit filmeztem a nyugatinál. Szerettem volna vele egy kis Yeah Right hatást kelteni, bár a mai kölykök sajnos valószínűleg úgysem vágják. A lényeg, hogy ez tudatosan lett ilyen.
 
Ha már itt tartunk, téged mik inspiráltak filmes szempontból?
 
Abszolút a Ty Evans cuccai. Ezért biztosan sokan meg fognak utálni, de én nem tudom annyira értékelni ezt a retrósodást, például a VX kamerákkal – túlzás ugyan – de szenvedést. Egyedül a képaránya az, ami teljes mértékben a gördeszkázáshoz illik, elég jó halszemeket lehet hozzájuk szerezni, amivel sokkal jobban néznek ki a trükkök, míg HD-nál kicsit módosul, levágódik a képarány a szélesvászon miatt, ezért erre figyelni kell. Viszont egyszerűen ez a szakma olyan gyorsan fejlődik, hogy nem szabad nem kihasználni a technikai újdonságokat.
Emlékszem anno, amikor Ty Evans az összes régi felszerelését felrakta az Ebay-re, nagyjából akkor körvonalazódott, hogy milyen irányt vesz majd a gördeszkás filmezés.
 
All-time kedvenc film, akár Ty Evanstől?
 
Pretty Sweet, Yeah Right, Fully Flared. Ezek mind zseniális alkotások, de talán a Fully Flared az, amit a legtöbbször néztem ezek közül. Ty-nak ott van most a Brainfarmos projektje, azzal is csinál jókat. Egyébként már nem tudok olyan sok filmet megnézni, de a magyar cuccokat igyekszem mindig lekövetni, viszont már olyan kevés van sajnos belőlük, hogy nem nehéz pótolni, ha lemaradok. Régen amúgy nagyon követtem a gördeszkás világ történéseit, de most már inkább szelektálok. Meg annyira átalakultak a médiafogyasztási szokások, hogy már én is észreveszem magamon, hogy bele-belepörgetek sok filmbe. Régen azért élvezetesebb volt leülni az internet helyett a tévé elé másolt kazikat és DVD-ket nézni.
 
Igazából a legnagyobb probléma az, hogy itthon nem nagyon jönnek új arcok, fiatalok, akik annyira rá lennének pörögve a filmezésre, mint a korábbi generációk. Volt például a Szabó Ákos Kiwi Videómagja, ami nagyon tetszett, hol vannak már az ilyenek, persze az is igaz, hogy Ákosból is egy nagyon jó filmes lett, szóval megintcsak az élet az, ami nála is többnyire közbeszólhatott. Darky-t is nagyon tisztelem és hát az ilyen arcok hiányoznak, mint anno ők. Pörögnek az Insta-kontentek, de az nem az igazi.
 
Hogy áll a család a gördeszkázáshoz?
 
Hát, ez kicsit nehéz téma. Mikor legutóbb eltörtem a bokám, akkor már nagyon kivoltak rám, azért is mert pont egy nagyon rossz időszakban történt. Meg hát most már nálam is itt a kiscsávó, máshogy kell beosztanom az időmet. Ha a gyerek alszik, akkor vágok és foglalkozom a deszkázással. De természetesen az ő támogatásuk nékül egy videó sem jött volna létre!
 
Kanyarodjunk vissza egy kicsit a filmre. A ti anyagaitok mindig tele van rengeteg agyament ökörséggel. Úgy is mondhatnám, hogy az ország más felében lévő deszkásokhoz képest elég sajátos humorvilággal rendelkeztek, kicsit hülye kérdés, de ez honnan jött? Ki a fő hangadó?
 
Nagyon szerettem a Tiltmode videókat, amiben ugye Louie Barlettáék rendesen kitesznek magukért, úgyhogy én merítettem ezekből is, de alapvetően is nagyon nagy gyökerek voltunk már régen is – természetesen pozitív értelemben véve. Szóval ezt összepárosítottuk a gördeszkázással, aminek abszolút a fun részét igyekeztünk megfogni és így nem szerettük volna csak trükkökkel teleszórni a filmjeinket, próbáltam laza hangvételben megszerkeszteni a dolgokat.

Mit gondolsz a Plutonium Banana-s srácokról? Azért azt kijelenthetjük, hogy a méltó szellemi örökösei lettek a Hammertime-vonalnak.
 
Persze, teljes mértékben. Igazi vidéki jóarcok. Kicsit egyébként túl is tolják a dolgokat, ami egyébként nem baj. Mihit például egészen kicsi kora óta terelgetjük, szóval ha csak simán jó deszkás lenne, akkor nem filmeznék/lógnék vele, kell hozzá a megfelelő személyiség is. Emlékszem jött még idegesíteni minket, hogy tanítsuk meg kickflipelni, szóval előttünk nőtt fel, úgyhogy biztosan hatással voltunk rá, de nyilván nem csak ő alkotja a Plutonium krút. Megnézem minden filmjüket, de azért egy két jelenetnél már fogom a fejemet, pedig nálunk is voltak egészen vad témák.
Én próbálom amúgy tartani a lépést, de akkora durvulások és partyk részünkről már nincsenek. A legkomolyabb felvételek a legénybúcsúmról lesznek a filmben.
 
Nagyon emlékezetes sztori a Hammertime trilógiával kapcsolatban?
 
Az a baj, hogy rohadt sok év telt el és már elfelejtek dolgokat. Szerencsére a melóm miatt amúgy már megtanultam jól kategorizálni, szóval le vannak válogatva elég jó felvételek, de annyira nagyon nagy balhék nem voltak, mindig megúsztuk. Inkább ilyen igazi helyi-hülyéket fogtam most ki, nem volt verekedés, mint pl. régen a templomnál…
 
Mit tanácsolnál a kezdő filmeseknek?
 
Azt, hogy nem kell mindenkinek PRodnak lennie. Én azért kezdtem el filmezni, mert amúgyis nagyon bénán deszkázom, megvannak a magam trükkjei, de én annyival el is vagyok, mindig éreztem a korlátaimat. Szóval ebből adódóan választottam inkább egy másik feladatot a brigádban, ami egyébként elég fontos is volt, és ezzel össze is tartottam a társaságot. Ha nem filmezek, akkor sokkal hamarabb szétestünk volna csapatszinten. Szóval keresd a helyed a gördeszkázásban és csak funból csináld a dolgokat!
 
Lesz azért a jövőben más deszkás projekted?
 
A versenyt szeretném, ha jól sikerülne és akkor azt megtartanánk minden évben. Szeretnénk Plutonium premiereket. Én már csak annyit szeretnék, hogy együtt legyen a brigád, jöjjenek majd minél többen aztán örömködjünk egyet közösen.
 
Próbáltam amúgy a versenyt is úgy összehozni, hogy mindenkinek kényelmes legyen. Sok régi partnert kerestem meg, hogy ha apróságokkal is, de támogassák a versenyt, pénz nem is kell, a lényeg, hogy megtudjuk szórni a srácokat cuccokkal.
 
Mennyire tervezel a közelében maradni a deszkázásnak? Hattyúdal a Hammertime 3, vagy lesznek még Pappa filmek?
 
Figyelj, az biztos, hogy nagy megnyugvással tölt el, hogy ezt a korszakot most lezártam. Gondolom ezt a családom is így gondolja, hiszen ők az elsőszámú dolog az életemben. Én inkább cégekkel dolgoznék együtt, de hát itthon ugye tudjuk, hogyan működik a gördeszkás biznisz sajnos. Én inkább azt várom, hogy jöjjenek a fiatalok!
 
Köszönet, üdvözlet?
 
Mindenkinek köszönet, aki segített a projektbe, de leginkább Milánnak, mert nélküle ez most nem jött volna össze! Üdv a Szombathelyi barátoknak, de ezen kívül szerintem csak a család az, ami igazán számít. Ja és természetesen nagy nagy köszönet még Galkó Máténak, aki nélkül talán most nem is lennék itt!
 
Fotók: Hajnal Ádám és Novák Marci