Last Resort AB a Mediumban!

A Pontus Alv által megálmodott Polar Skate Co. a kezdetektől fogva a mai napig az egyik legmeghatározóbb márkánk a shopban. A csapat, a videók, a DIY mozgalomhoz való szoros kötődés, a grafikák, a dolgaik minősége és az általuk képviselt ideológia mind-mind okai, hogy a Polar a Medium egyik sarokköve legyen.


Pontosan emiatt voltunk biztosak benne, hogy azon néhány skateshop közé akarunk tartozni, akiknél Pontus legújabb őrülete, a Last Resort AB cipőmárka debütál. Nézzük, miről is van szó pontosabban!Először egy kis törióra. A 2010-es évek elején történt egy paradigmaváltás a gördeszkázásban, ami nagyrészt a cipőbizniszre vezethető vissza. Ezekben az években a Nike, Adidas, Converse, Vans stb. gigavállalatok sokkal elfogadottabbak, majd népszerűbbek lettek, így jobb pénzeket tudtak kínálni a pro deszkásoknak és elkezdték ezerrel bővíteni a csapataikat.


A profiknak így a cipőszponzoruk lett az elsődleges bevételi forrásuk, hiszen a hardware szponzoraik közel sem tudtak olyan körülményeket biztosítani, mint egy milliárdos hátterű világmárka. Ez a változás egyrészt a gördeszkások által működtetett, független cipőmárkák hanyatlásához, és a mai napig tartó a fennmaradásért történő küzdelmeihez vezetett.Másrészt viszont egy régóta szükséges vérfrissítést is eredményezett a gördeszkapiacon. Mivel a prok már nem szorultak a lapszponzoraikra, sokkal kevésbé függtek tőlük, így szabadabban mozoghattak és alapíthattak márkákat. Így születhetett meg és válhatott sikeressé a Fucking Awesome, a Call Me 917, a WKND, a Numbers, a Frog és még rengeteg másik kisebb márka, köztük a Polar is. Az évtized elejére teljesen befarsult, fantáziátlan gördeszkaiparnak nagyon is kellett ez felrázódás, hogy aztán napjainkra pedig pont ezek a “kis márkák” váljanak a legerősebbeké.


Na de hogy jön ez az egész a Last Resort AB-hez?A jelenleg Portugáliában élő Pontus-t a londoni Slam City skateshop kapta mikrofonvégre, akinek a “Mi a helyzet ezzel a Last Resort AB dologgal” kérdésre adott válasza mindent elárul, így elhoztuk nektek egy az egyben magyarul is:


“Ez egy új projekt. Az első modell szeptemberben jelenik majd csak meg. Sami, egy régi deszkás haverom Stockholmból, komoly márkáknak dolgozott anno, mint a WeSC, hogy aztán szabadúszóként később még nagyobb cégeknek tervezzen. Ezek után kezdett a saját ötletébe, Portugáliában készült, minőségibb cipők gyártásába. Aztán elkezdtünk beszélgetni egy cipőmárkáról, ami évek óta mozgatja a fantáziám. Mondtam neki, hogyha tud nekem csinálni egy vulkanizált modellt 100€ alatt, akkor érdekel a téma.

Elkezdett körbekérdezősködni, és valahonnan talált egy gyártót kisebb minimum rendelési mennyiségekkel, jó áron, amit korrekt emberek vezettek. Felvázoltuk az első modellt, majd két hónap múlva a kezünkben is volt az első mintadarab. Nagyon jó volt az irány, tényleg fullos lett az első próba. A legjobb az egészben, hogy kis mennyiségben is tudjuk gyártani, így nincs rajtunk semmilyen nyomás. Amikor először kezdett foglalkoztatni a cipőkérdés a gyárak 6000 pár, vagy 3000 pár/színes minimumokat mondtak, ami óriási egy friss cégnek. Itt viszont, jóval kisebb számokat láttunk, és a így teher is jóval kisebb. Nagyon jó, hogy szabadon próbálkozhatunk és játszhatunk az ötlettel, hogy mit lehet kihozni egy deszkás cipőmárkából.


Pontus első vázlatai. Az “AB” a Last Resort AB-ben, a svéd Aktie Bolag rövidítése, ami részvénytársaságot jelent.


Van egy sokkal inkább politikai oldala is az egésznek. Nem fogok fújjolni a Nike, Converse, vagy Adidas-ra. Remekül bánnak a szponzoráltjaikkal, meg minden. Megvan a személyes véleményem róluk, amibe nem akarok nagyon belemenni, de a lényeg, hogy hiszem, hogy léteznie kell olyan cipőmárkáknak is, mint amilyen a Polar vagy a Palace a gördeszkapiacon. Láttuk milyen volt az elmúlt évek generációváltása az FA/Hockey, Palace, meg a Polar-ral. Persze a régi márkák sem tűntek el mind, le a kalappal a Deluxe-os arcok, vagy a Girl/Chocolate előtt.


Nem akarom senki üzletét tönkretenni, csak szeretném azt csinálni, amit akarok és amivel kiélhetem a kreativitásom. Akárhogy is nézzük, szerintem igény van erre a márkára. Nem mindenki akar beállni a Nike, vagy Converse mögé. Tök jó, hogy vannak deszkások akik egy kisebb cipőszponzort választanak, akikkel érdekes, új dolgokat tudunk majd csinálni, aztán meglátjuk hogy alakul.A legfontosabb, hogy a termék hibátlan legyen. Ezzel voltunk elfoglalva, hogy egy fasza cipőt, egy kiváló terméket csináljunk. Az elgondolás teljesen egyszerű. Én, személy szerint ha lenézek, nem akarok egy pipát, három csíkot, vagy bármi ilyesmit látni, nem akarok velük összefüggésbe kerülni. Valakinek bejön, ami tök rendben van, de nekem nem kell. Most elég nehéz a piacon olyan cipőt találni, amin nincs valami nagy márkajel. A cipőink mind egyszerűek, semmi csicsa és a lehető legkisebb logok. Ez az irányvonalunk. Valahogy hiányoznak a letisztult fekete-fehér modellek. Nehéz olyat találni mostanában, legalábbis én így látom.Persze ezen túl rengeteg ötletünk van még. Úgy ahogy egy gördeszka-, vagy ruhamárkával ezerféleképpen fejezheted ki magad. El lehet játszani a marketing oldalával is, pro cipők, stb. Először viszont piacra kell dobnunk az első modellt, hogy megtaláljuk a helyünk. Remélem bejön majd a deszkásoknak. Nekem baromira tetszenek, teljesen elégedett vagyok, pedig tudni kell, hogy nagyon válogatós tudok lenni. Tetszik amit alkottunk és tényleg hiszek benne. Remélhetőleg az embereknek kell majd egy “skater-owned”, minőségi cipőmárka mindenféle óriás tőzsdei háttér nélkül.


Politikai dolog is igen, de szerintem megértek a dolgok és lesz helye egy új deszkások által vezetett cipőmárkának. Nem mi vagyunk az elsők, ott a State Footwear is és még páran. Neki kellett indulnom, mert úgy gondolom, hogy hozzá tudunk adni valamit az egész “skate shoe game”-hez. Ha meg mégse, akkor is én megpróbáltam. Csak csinálni kell, tenni azért amiben hiszel és neked fontos.Ez volna a nagy bejelentés. Pontus három gyerekkori álma: pro karrier, saját deszkamárka, majd cipőcég közül az utolsó is bejött. Ráadásul az első cipőmárka a Medium kínálatában!

Mi alig várjuk, hogy kipróbálhassuk, ezek alapján a minőségre sem lesz panasz, a Last Resort mögötti vízióval pedig aligha tudnánk jobban azonosulni!